Czym są BIO-odpady?

Frakcje odpadów BIO dzielimy na BIO-odpady oraz BIO-odpady komunalne.

Do BIO-odpadów zaliczamy: trawy, liście, gałęzie oraz części drzew, które wrzucamy luzem do specjalnych kontenerów, nie używając do tego worków foliowych.

Do bio-odpadów komunalnych możemy zakwalifikować odpady z owoców i warzyw z wyłączeniem cytrusów, które spowalniają procesy gnilne, resztki jedzenia bez mięsa, drobne lub rozdrobnione gałęzie, części drzew, trawy, liście, kwiaty, rośliny, trociny oraz kora drzew, które zbieramy luzem do brązowych, plastikowych pojemników lub specjalnie przeznaczonych do tego workach.
Nie wyrzucamy natomiast resztek kuchennych, kamieni, odchodów zwierząt, popiołów, płyt wiórowych i sklejki.

Jakim procesom poddawane są bio odpady? W pierwszej kolejności są składowane, następnie rozdrabniane i poddawane kompostowaniu przez okres od 3 do 6 tygodni. W wyniku tego procesu powstaje produkt zwany humusolem, wykorzystywany w BIO rolnictwie, jak również jako naturalny nawóz używany przy zakładaniu ogrodów i trawników.

Warto zatem z pełną świadomością przyłożyć się do segregowania odpadów.

 

 

 

YouTube
Instagram